РУСЕФАКТОР - сайтът на русенци

КАТЕГОРИИ

НОВИНИ [195]
СКАНДАЛИ [56]
ЛЮБОПИТНО [131]
АНАЛИЗИ [36]
ПОЗИЦИЯ [7]
РЕКЛАМА [2]
СПОРТ [11]
HELP [0]

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

СТАТИСТИКА


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » 2017 » June » 21 » Потвърдено: храни и напитки у нас са с различно качество от тези на Запад
10:47 AM
Потвърдено: храни и напитки у нас са с различно качество от тези на Запад



Проверките на българските власти са потвърдили, че хранителни стоки и напитки, произведени от европейски компании, се предлагат на българския пазар с различен състав и качество спрямо Западна Европа. Това съобщи пред „Дарик“ земеделският министър Румен Порожанов, цитиран от Гласове.

Български експерти са закупили от супермаркети в Австрия и Германия храни и напитки. Те са произведени от водещи компании за пазара в тези две страни, както и в Италия, Швейцария, Дания и други. Нашите експерти са сравнили тези стоки със същите, но произведени за България и продавани у нас.
Досега е установено, че в безалкохолните напитки, произведени за българския пазар, захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица). Разминаване е открито и при детски храни. Сирената, предлагани в България, пък имали отклонения във вкуса. В продуктите, които се продават на Запад, вкусът на мляко е по-силно изразен, каза Порожанов. Той допълни, че цените на тези стоки у нас и на Запад са „съпоставими“.
Физикохимичните изследвания ще продължат до края на месеца. След това се очаква ресорните министри на България и други източноевропейски държави, които са установили същото разминаване, да сезират европейския комисар за защита на потребителите за премахване на тази несправедливост. Порожанов съобщи още, че е възложил проверка дали има нещо задкулисно в искането на фирмите за промяна на стандарта на киселото мляко. Министърът смята, че ако правилата бъдат изменени, качествата на продукта ще се влошат.

Category: СКАНДАЛИ | Views: 783 | Added by: rusefactorruse | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar

Log In

ТЪРСЕНЕ В САЙТА

НАПРАВИ ДАРЕНИЕ

РЕКЛАМА