РУСЕФАКТОР - сайтът на русенци

КАТЕГОРИИ

НОВИНИ [195]
СКАНДАЛИ [56]
ЛЮБОПИТНО [131]
АНАЛИЗИ [36]
ПОЗИЦИЯ [7]
РЕКЛАМА [2]
СПОРТ [11]
HELP [0]

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

СТАТИСТИКА


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » 2015 » August » 17 » Поп замесен в имотна далавера в Русе
9:17 AM
Поп замесен в имотна далавера в Русе



Свещеник от Русе е разследван за кражба на тристайния апартамент на болния от рак Сава Стоянов. Последният повикал отец Стефан (на снимката) в болницата за предсмъртната си изповед. Попът обаче предвидливо дошъл с нотариус. И така успял да измъкне от вече умиращия 51-годишен Сава пълномощно да продаде неговия апартамент от близо 100 кв. м в центъра на Русе.

Умиращият имал три дъщери, които са негови наследнички. Това не смутило отеца, който само седмица след изповедта продал апартамента му на… близката си приятелка Ева.

Тя, естествено, вече вкусила сладкия забранен плод с пазарна цена 50 000 евро, отказала да го върне на щерките на покойника. Момичетата поискали поне да им дадат парите от сделката с бащиното жилище и уведомили прокуратурата. Още на другия ден обаче отчето и приятелката му препродали жилището, по-точно го заменили за три селски къщи. Данъчната оценка на апартамента била 66 720 лв., а на споменатите къщи – общо 11 300 лв. Те били гредоред, без прозорци и без електричество… След замяната тип „кон за кокошка”, Ева взела да увещава момичетата да им прехвърли на всяка по една къща.

Те останали бездомни и само дядо им Тодор, баща на покойния Сава, се заел да не остави безнаказана тази кражба. Той сигнализирал в прокуратурата, откъдето установили, че не само апартаментът, но и банкоия влог на покойника вече е изтеглен. Веднага след смъртта на Сава, въпросната приятелка на отец Стефан отишла в Онкологията и взела всички лични вещи и документи на покойника. Само месец по-късно тя установила, че той е имал влог в банка Пиреос в Троян. Изтеглила всичките 14 785 евро като странно как успяла да убеди банковите служители да й ги изплатят, като показала личната карта на титуляря на влога. Още на следващия ден след банковата операция, личната карта на покойника е унищожена.

Отец Стефан успял да прилапа и платената от поконика вноска от 40 000 евро за джип „Хюндай Санта фе”. После документът за вноската незнайно как изчезнал и отчето казал на дъщерите на Сава, че не бил у него, а у Ева.

Частно разследване е установило, че онкоболният Сава бил в една компания със сина на поп Стефан. Затова му се доверил в последните си дни на този свят. Самият попски син после също умрял, но от свръхдоза наркотик.

Скандалът с откраднатия апартамент предизвикал Русенския митрополит Неофит (сега патриарх) да отстрани отец Стефан като председател на руската църква „Св. Николай” в града. Но се смилил и го оставил да води богослужението. Бил отстранен и от финансовите дела на храма. Последното дълбоко възмутило негов бизнес партньор , който организирал шумна кампания за връщането на отец Стефан на ключовия финансов пост. Самият Стефан е бил депутат от СДС във Великото народно събрание през 1990 г.

Незнайно защо обаче прокурорското разследване по случая изненадващо е прекратено през юли 2012 г. Дядото на трите в момента бездомни момичета – Тодор Стоянов, отново се вдига на бой, за да помогне на истината да победи.
„Ходих многократно в църквата да искам от отеца бордерото за джипа /за 40 000 евро/, но той все ме лъжеше, че забравил къде го е оставил, но като го намери, щял да ми го даде. Веднъж се разкрещя в двора на църквата и каза да го търся от приятелката му Ева.Дори ми забрани да стъпвам повече в църквата му. А преди това, видимо пиян и вонящ на алкохол, ме прегръщаше пред олтара и ме успокояваше, че редовно се моли за душата на сина ми”, пише ни с болка Тодор Стоянов.

Прокурорката от Русенската окръжна прокуратура Кремена Колицова заяви пред в. „Ретро”, че се е запознала с прекратеното разследване по случая и е разпоредила образуването на ново досъдебно производство. То се води от Районна прокуратура-Русе и тя е дала конкретни указания на колегите си този път всичко да се разнищи до край.

„Не зная дали на моите 84 години ще дочакам възмездие и правосъдие. Много хора днес са жертва на измамници. Но измамник-свещеник, това ми идва в повече. Защото отец Стефан може утре отново да отиде на изповед при някой умиращ, придружен от нотариус”, пише с последна надежда до в. „Ретро” Тодор Стоянов. Да се надяваме, че при новия главен прокурор Сотир Цацаров няма да има претупване на факти и доказателства в името на „богоугодни” бизнес попове.

Източник:Пик.бг

Category: СКАНДАЛИ | Views: 548 | Added by: rusefactorruse | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar

Log In

ТЪРСЕНЕ В САЙТА

НАПРАВИ ДАРЕНИЕ

РЕКЛАМА