РУСЕФАКТОР - сайтът на русенци

КАТЕГОРИИ

НОВИНИ [272]
СКАНДАЛИ [62]
ЛЮБОПИТНО [153]
АНАЛИЗИ [35]
ПОЗИЦИЯ [12]
РЕКЛАМА [1]
СПОРТ [13]
HELP [1]
ФИЛМИ [1]

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

СТАТИСТИКА


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Home » 2018 » December » 1 » "Лебедев" на "Калашников" ще замени "Макаров"
1:55 PM
"Лебедев" на "Калашников" ще замени "Макаров"Май наистина ще заменят руската стрелкова класика – пистолета "Макаров-ПМ". Досега се опитваха да направят това с "Грач", но не се получи, а сега с пистолета на Лебедев ПЛ-14/15 на концерна "Калашников".

Дали обаче съвременният "Лебедев" ще може да свали от върха легендарния "Макаров", който не е само епоха, но и цяла ера в стрелковото въоръжение на Русия.

"Макаров" се появи през 1951 г., като частично бяха заимствани много идеи от германския "Валтер", който по време на войната беше най-добрият.

Но "Макаров" направи крачка напред. Например детайлите в "Макаров" са само 29 срещу 50 във "Валтер". Последва бързо разпространение и използване на "Макаров" в Корея, Виетнам, Африка, Южна Америка, Чечня, Абхазия. Фактически няма нито един съвременен конфликт, в който една от страните да не използва масово "Макаров". Отстранен беше и един от недостатъците му – недостатъчната точност и сравнително ниския старт на патрона при изстрела, който не действаше срещу бронежилетки. Решението беше специалният бронебоен патрон 7Н25 с увеличен барутен заряд.

В сравнение с "Макаров" пистолетът на Лебедев ПЛ-14/15 е още дете. Първите му крачки пред публиката бяха на форума "Армия-2015". Разработчик е концернът гигант "Калашников". Целта е въвеждане на спортна ергономика в пистолета, удобна ръкохватка, ниско тегло и лекост на момента на прицела, т.е. нов боен пистолет за армията, службите и полицията.

За разлика от "Макаров" даже видът на "Лебедев" е по-страшен. Формата подсказва агресивен боец, планката "пикантини" дава възможност за фенерче, лазерен целеуказател и далекомер. Рамката на "Лебедев" е от алуминиева сплав, устойчив полимер и композити, като максималната дебелина на ръкохватката е само 28 мм. Гилзата се изхвърля през специално прозорче, като усилието на спусъка е не повече от 4 кг, и за разлика от "Макаров" има и указател за наличие на патрон в патронника.

И още една разлика – "Макаров" има 8 патрона, "Лебедев" – двуредна кутия с 15 патрона с ресурс 10 000 бронебойни патрона и 20 000 обикновени. Пистолетът е под патрона 9х19. Това означава, че "Лебедев" на "Калашников" може да стане достоен наследник на "Макаров".

Category: НОВИНИ | Views: 25 | Added by: rusefactorruse | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar

Log In

ТЪРСЕНЕ В САЙТА

НАПРАВИ ДАРЕНИЕ

РЕКЛАМА